TOOLS 1    LINK 2   LINK 3   LINK 4   LINK 5   LINK 6   LINK 7   CHART  NIEUW   EXIT

Hieronder staan diverse formules die het je gemakkelijker maken om tot een gewenst resultaat te komen.

 

Berekening van de temperatuur van het maischwater voor storting

Hoeveelheid te storten mout e.d.
kg
Hoeveelheid maischwater
liter
Gewenste begintemperatuur
C

 

Schatting alcohol % voordat de gisting is begonnen:

De wort heeft een SG van  

Deze schatting gebruik je aan het eind van dag 1 voordat je de gist toevoegt. Er wordt rekening mee gehouden dat niet alle beschikbare suiker zal vergisten. Na de gisting, over een paar weken, kun je het precieze alcohol percentage bepalen.

 

Verdunnen van de wort voor de gisting:

Ik heb liter wort
Met een SG van
Ik wil een SG van

Aan het eind van dag 1 heb je hierboven het percentage geschat. Vind je dit percentage te hoog dan kun je de wort verdunnen met (steriel gekookt en afgekoeld) water. Bepaal welk SG jij graag wil bereiken en reken uit hoeveel water je moet toevoegen.

 

Berekening van de hoeveelheid toe te voegen suiker voor een bepaald SG

Je kunt je bier aan een hoger alcoholpercentage helpen door na het maischen extra suiker toe te voegen. Hieronder kun je berekenen hoeveel suiker er in de wort zit en hoeveel je nog toe moet voegen voor het gewensgte SG.
Het SG van het wort is
Het gewenste SG is

Bepaling alcohol % als de gisting klaar is:

Begin SG
Eind SG

Als na een aantal dagen tot weken je wort is uitgegist en bier is geworden meet je nog een keer het SG vlak voor je gaat bottelen. Door dit SG te vergelijken met het SG voor de gisting begon weet je hoeveel suiker er vergist is en dus hoeveel alcohol er ontstaan is. Bij deze berekening wordt rekening gehouden met het beetje extra alcohol dat nog door de nagisting op de fles ontstaat.

Berekening van de bitterheid in EBU:

SG voor het koken:
Eind hoeveelheid bier:
liter
Alpha
zuur
Hoeveelheid
(gram)
kooktijd
(minuten)
Gebruik EBU
Hopgift : % gram min =

%

Hopgift : % gram min = %
Hopgift : % gram min = %
Hopgift : % gram min = %
Hopgift : % gram min = %
Totale EBU

Als je van plan bent de bitterheid van je recept te veranderen kun je hier berekenen wat het resultaat zal zijn. Bitterheid wordt uitgedrukt in EBU, stap 1 is dan ook uitzoeken welke EBU waarde jouw bier moet krijgen. Enkele voorbeelden: dubbel 15 tot 30 EBU, tripel 15 tot 40 EBU, mijn Westmalle tripel was 22 EBU.

Vul het SG van je wort en hoeveel liter je gaat maken in. Geef van elke hopsoort / hopgift aan wat het alphazuur percentage van de hop is, hoeveel gram je toevoegt en hoelang het meekookt. Zodra je iets hebt ingevuld zal de totaal EBU automatisch berekend worden.

Bedenk dat zodra je hop niet meer vacum verpakt zit het alphazuur percentage achteruit gaat. Oudere hop levert je dus een lager EBU.

Brix waarde van Refractometer in SG omrekenen:

Een refractometer heeft hetzelfde doel als een hydrometer, het meet de hoeveelheid suiker in de wort. Op mijn refractometer kun je de Brix-waarde aflezen, dat is hetzelfde als het SG maar dan anders, dus hier een omrekenfunctie:

Brix waarde